انتخاب رشته کنکور به سبک حرفهایها
کنکوری عزیز، سلام!
همانطور که میدونی بعد از برگزاری کنکور و اعلام نتایج از طرف سازمان سنجش، برای داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته شدن زمان انتخاب رشته از راه میرسه. انتخاب رشته کنکور یکی از مهمترین و اصلیترین مراحل اون محسوب میشه، با این حال متأسفانه خیلیا با روش صحیح این کار آشنایی ندارن و واسه همین با وجود رتبههای خوب به اون چیزی که لیاقتشو دارن و براش تلاش کردن نمیرسن. ما در ادامه این مطلب نحوه انتخاب رشته رو کامل توضیح دادیم و به این سوال پرتکرار که «باید چگونه انتخاب رشته کنیم ؟» پرداختیم. پس همراهمون بمون تا زمان انتخاب رشته کنکور 1401 گیج نشی و بدونی باید چیکار بکنی.
کارنامه کنکور چه شکلیه؟
قبل از هرچیز بیا با هم یه کارنامه کنکور رو بررسی کنیم و با بخشهای مختلف اون و معنی هرکدوم بهتر آشنا بشیم:
- در قسمت بالایی کارنامه مواردی مثله شماره داوطلبی، نام و نام خانوادگی، قطب و ناحیه و استان بومی، محل تولد، معدل دیپلم و… رو مشخص کردن که همشون اطلاعات شخصی خودت محسوب میشن.
- در جدول پایین این قسمت مشخص کردن که آیا اصلاً مجاز به انتخاب رشته شدی یا نه.
- درصدای هر درس هم توی یه جدول به خوبی مشخص هستن.
- ماکزیمم نمره کل زیرگروهها همون ترازته. تراز در حقیقت یه تابع از اختلاف نمره تو با سایر داوطلبان جامعه آماری به حساب میاد و رابطهی مستقیم با رتبه کنکور داره.
- رتبه کشوری توی کارنامه کنکور سراسری در واقع عملکرد تو در مقایسه با بقیه شرکتکنندههای آزمون رو بدون توجه به سهمیهها، مناطق و بقیه فاکتورها نشون میده.
- رتبه کل در سهمیه نهایی رتبه اصلی تو حساب میشه و انتخاب رشته هم بیشتر طبق اونه.
- بعد از اون میرسیم به بررسی رتبه در زیرگروهها. رشتههای دانشگاهی در هر گروه تحصیلی توی چند تا زیر گروه دستهبندی میشن. مثلاً همونطور که تو این کارنامه میبینی تو گروه ریاضی 5 تا زیرگروه داریم. یا مثلاً در تجربی رشتههای پزشکی و پیراپزشکی توی زیرگروه یک هستن و داروسازی و شیمی زیرگروه 2 . در واقع انتخاب رشته بر اساس رتبه در سهمیه نهایی زیرگروه رشته مورد نظر تو انجام میشه.
- افرادی که سهمیه ایثارگران 25 درصد شامل حالشون میشه هم حداقل 70 درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده رو کسب میکنن.
برای دریافت مشاوره، تخمین رتبه و انتخاب رشته، اطلاعات زیر را پر کنید تا مشاوران در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
"*" زمینه های مورد نیاز را نشان می دهد
اصول صحیح انتخاب رشته کنکور به چه شکله؟
قبل از هرچیز تاریخ انتخاب رشته کنکور 1401 توسط سازمان سنجش اعلام میشه. مهلت انتخاب رشته هم یه دوره مشخصه البته هرسال معمولاً اون رو تمدید هم میکنن. بعد از اون باید حتماً دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری رو که خود سازمان سنجش ارائه میده بخونی. این کار بهترین روش برای آگاهی پیدا کردن از کد رشتهها، ظرفیت دانشگاهها و رشتهها و… است.
- میتونی کد 150 رشته رو توی لیست انتخاب رشته بیاری. رشتههای مورد نظرت رو به سه گروه خوشبینانه، منطقی و بدبینانه تقسیم کن. بعد هم 20 درصد لیست رو با انتخابهای خوشبینانه، 50 درصد با منطقی و 30 درصد باقی مونده رو با انتخابات بدبینانه پر کن. رشتهها رو به ترتیب علاقه (خود رشته و دانشگاه) توی لیست بچین.
- لازمه بدونی که انتخاب رشته سراسری و آزاد جداست. همچنین اینکه اگه علاوه بر رشته خودت توی یکی از رشتههای معلق یعنی زبان یا هنر هم کنکور دادی و میخوای واسه اون هم انتخاب رشته کنی باید رشتههای هردو رو توی یه لیست بچینی.
- به علاوه باید اشاره کرد که امکان ویرایش انتخاب رشته هم وجود داره. سایت انتخاب رشته هم که همون سایت سازمان سنجشه و به طور کلی برای اطلاع از مواردی مثله تمدید انتخاب رشته ، کد دسترسی انتخاب رشته ، راهنماهای مربوطه و هرچیز دیگهای خود سازمان سنجش اطلاعیههای لازم رو اعلام میکنه و نیازی نیست در این خصوص به خودت استرس وارد کنی.
انتخاب رشته درست میتونه خیلی توی دانشگاه و رشته قبولیت تأثیر بذاره به دو تا کارنامهی زیر دقت کن:
همونطور که میبینی تفاوت رتبهها خیلی با هم فرق نداره اما یکی دانشگاه ایران قبول شده و اون یکی دانشگاه شیراز. حالا بیا با هم این دو تا دانشگاه رو مقایسه کنیم:
- رتبهبندی وبومتریک در سال 2020: رتبه 7
- رتبهبندی براساس مقالات داخلی: رتبه 3
- رتبهبندی بین دانشگاههای علوم پزشکی: رتبه 4
- رتبهبندی بین دانشگاههای کشور: رتبه 12
- رتبهبندی وبومتریک در سال 2020: رتبه 6
- رتبهبندی براساس مقالات داخلی: رتبه 9
- رتبهبندی بین دانشگاههای علوم پزشکی: رتبه 2
- رتبهبندی بین دانشگاههای کشور: رتبه 11
آیا با رتبهای که آوردی رشته یا دانشگاهی که میخوای قبول میشی؟
برای اینکه ببینی که آیا با رتبهای که آوردی دانشگاه و رشتهای که میخوای قبول میشی یا نه میتونی از روش تخمین انتخاب رشته استفاده کنی. اینکار با کمک نرم افزار انتخاب رشته سازمان سنجش و سایتهای دیگهای مثله سایت گزینه دو، قلمچی و… انجام میشه. همچنین برای اینکار میتونی از ما کمک بگیری. ما بهت میکنیم تا رتبهات رو تخمین بزنی و متناسب با رتبهای که میاری بسنجیم آیا رشته یا دانشگاهی که میخوای قبول میشی یا نه و اگه نمیشی امکان قبولی تو چه رشتهها و چه دانشگاههایی رو داری.
با رتبه ای که آوردی چه رشتهها یا دانشگاههایی قبول میشی؟
اگه این سوال توی ذهنته که « چه رشته ای انتخاب کنم ؟» قبل از هرچیز بشین و خوب درباره رشتهها و دانشگاهها تحقیق کن. همه عوامل مثله علاقه و استعداد، درآمد، آیندهی شغلی و… رو بسنج و چشم بسته انتخاب نکن.
- برای اینکه بفهمی با رتبهای که آوردی چه رشتهها یا دانشگاههایی قبول میشی میتونی از نرم افزار انتخاب رشته استفاده کنی. این نرمافزارها اغلب خودشون رشتههایی که میتونی قبول بشی رو به سه دسته خوشبینانه، منطقی و بدبینانه هم تقسیم میکنن. اگرچه این موضوع کار انتخاب رشته کنکور 1401 رو کمی برات آسونتر میکنه، ولی خب قطعی نیست چون شرایط هر سال نسبت به سالهای قبل متفاوته.
- همچنین راهنماییهای مشاور باتجربه هم خیلی مسیر رو برات سادهتر از قبل میکنه. اگه گیج شدی اصلاً نگران نباش. ما این جاییم تا با هم کمک کنیم بهترین مسیر رو انتخاب کنی.
- برای ارتباط با مشاوران پنگوئن فقط کافیه با موسسه تماس بگیری.
دورههای تحصیلی چی هستن؟
حالا وقتشه با هم دورههای تحصیلی رو بررسی کنیم:
سراسری روزانه
این دانشگاهها رایگان هستند و هزینهای بابت شهریه دریافت نمیکنن. اعتبار مدرکشون خیلی بالاست و ظرفیت پذیرش محدودی دارن. رقابت اصلی داوطلبای کنکور سر همین دانشگاههاست. معمولاً دو دوره ورودی میگیرین. نیمسال اول که از مهر شروع میشه و نیمسال دوم شروعش از بهمنه.
سراسری شبانه
این دانشگاهها بیشتر مربوط به رشتههای ریاضی و انسانی هستن و تعدادشون برای تجربی کمتره. توی خیلی از دانشگاهها بچههای روزانه و شبانه با هم توی یک کلاس هستند با این تفاوت که بچههای شبانه باید شهریه پرداخت کنند. مبلغ اون هم حدوداً ترمی یک میلیون تومانه. ارزش و اعتبار مدرک این دانشگاهها مثه روزانه بالاست.
پردیس خودگردان
بعضی از دانشگاههای دولتی به دلیل تقاضای زیاد از طرف داوطلبا اقدام به ساخت دانشکدههایی با عنوان پردیس خودگردان کردن که به دلیل خودکفا بودن ورود به اون هزینه خیلی بالایی داره. استاید پردیسهای خودگردان با خود دانشگاه یکی هستند اما این دانشگاهها بالاترین شهریه رو به خودشون اختصاص میدن. روی مدرک هم خودگردان بودن دانشگاه ذکر شده، البته اعتبار مدرک مثه همون دانشگاه سراسری روزلانه محسوب میشه.
پردیس بینالملل
ارزش مدرک این دانشگاهها هم تقریباً مشابه دانشگاه روزانه محسوب میشه، هزینشون هم بالاست.
دانشگاه پیام نور
پیام نور از منشعبات دانشگاه سراسریه و ارزش مدرکش هم از دانشگاه سراسری روزانه پایینتره.
دانشگاه غیرانتفاعی
از زیرمجموعههای دانشگاه سراسریه و به دو دسته دانشگاه غیرانتفاعی و موسسه آموزش عالی تقسیمبندی میشه. اعتبار مدرکش کمتر از دانشگاه سراسریه.
دانشگاه آزاد
این دانشگاهها هم هزینه برای پذیرش دانشجو دریافت میکنن. اعتبار مدرکشون کمتر از سراسریه.
پیشنهاد میکنیم سری هم به مقاله انتخاب رشته دانشگاه آزاد بزنید.
دانشگاه مجازی
دوره آموزشی به صورت غیرحضوری و آنلاین برگزار میشه.
انتخاب رشته کنکور و بررسی رشته های نیمه متمرکز
پذیرش در بعضی از رشتهها تحت شرایط خاصی مثه مصاحبه، معاینه و آزمون عملی انجام میشه که به این رشتهها نیمه متمرکز یا متمرکز با شرایط خاص میگن.
- در رشتههای نیمه متمرکز داوطلب بعد از کسب رتبه و تراز مورد نیاز در کنکور، به مصاحبه دعوت میشه. در این مصاحبه شرایط داوطلب مورد بررسی قرار میگیره و باید به یه سری سوالات پاسخ بده و حتی در صورت لزوم ممکنه توی یه آزمون جداگانه هم شرکت کنه.
- پس از طی تمامی این مراحل اگه فرد بتونه امتیاز کل مورد نیاز رو کسب کنه در دانشگاه، مورد پذیرش قرار میگیره. همچنین توی رشتههایی که آزمون عملی دارند دعوت به مصاحبه ممکنه قبل از انتخاب رشته هم انجام بشه.
- با گذشت حدود دو هفته از اتمام مهلت انتخاب رشته دانشگاه ، نتایج اولیه رشتههای نیمه متمرکز اعلام میشه. بعد هم چند برابر ظرفیت دانشگاهها داوطلبها رو برای مصاحبه دعوت میکنن. نتیجه نهایی هم بعد از مصاحبهها و با بررسی امتیاز کل داوطلب در زمان اعلام نتایج انتخاب رشته اطلاعرسانی میشه.
انتخاب رشته کنکور مناسب و بررسی امکانات دانشگاهها
خیلی مهمه که قبل از انتخاب رشته امکانات دانشگاه مد نظرت رو بررسی کنی. مثلا اگه قراره از محل زندگیت دور شی باید مطمئن شی که دانشگاه مورد نظرت خوابگاه ارائه میده. به همین دلیل در ادامه به صورت مجزا دورهها رو از نظر امکانات مورد بررسی قرار میدیم:
این دانشگاهها از بهترین استاید کشور، برنامههای تحصیلی، رفاهی و… برخوردار هستند. امکان دریافت وامهای دانشجویی برای دانشجویان این دانشگاهها وجود داره. همچنین هزینه خوابگاه توی دانشگاههای دولتی بسیار کمه و از این بابت فشاری به دانشجوها وارد نمیشه. البته دانشگاه شبانه وظیفهای در قبال ارائه خوابگاه به دانشجوها نداره اما اغلب از خوابگاه برخوردار هستند. همچنین این دانشگاهها شرایطی از قبیل ارائه حقوق دانشجویی رو هم برات فراهم میکنن. در کل ارائه وامهای دانشجویی، غذای سلف سرویس، سرویس رفت و آمد، خوابگاه مجهز به سالن ورزش و امکانات رفاهی، اردوهای دانشجویی و… از خدمات دانشگاههای سراسری هستند.
هزینه دانشگاههای پردیس خودگردان بسیار بالا و سرسامآوره. همچنین طبق مصوبات امتیاز ویژهای به دانشجویان پردیس تعلق نمیگیره و از مواردی مثه خوابگاه، غذا سلف سرویس، سرویس و… برخوردار نیستن. با این حال اساتید بسیار خوبی در این دانشگاهها تدریس میکنن و در واقع استادها با دانشگاه سراسری یکی هستند.
دانشگاه آزاد اسلامی دارای سرای دانشجویی و همچنین سرای دانشجویی متأهلی هست و به دانشجوهاش خوابگاههایی با خدمات متفاوت ارائه میده. همچنین اقدام به ارائه غذا و برخی از خدمات رفاهی دیگه هم میکنه اما مدرک و سطح آموزش اون به دانشگاه سراسری نمیرسه و تحصیل در اون هم رایگان نیست.
این دانشگاهها هیچ مسئولیتی در قبال ارائه خوابگاه ندارن. مدرک تحصیلیشون هم از کمترین اعتبار بین سایر انتخابها و دانشگاهها برخورداره.
مقایسه اعتبار مدرک و هزینههای دورهها
- از لحاظ اعتبار مدرک میتونیم اینجوری دانشگاهها رو رتبهبندی کنیم:
- سراسری روزانه
- سراسری شبانه
- پردیس خودگردان و مازاد ظرفیت
- دانشگاه آزاد
- غیر انتفاعی
- پیام نور
- از لحاظ هزینه هم به این شکل هستن:
فاقد شهریه، فقط یه مبلغ کمی برای سلف سرویس و خوابگاه و سرویس و… دریافت میکنن.
دانشگاههای سراسری شبانه هم هزینه چندانی ندارن و شهریه اونها نهایتاً ترمی 1 میلیونه نه بیشتر.
بیشترین شهریه رو دانشگاههای پردیس خودگردان و بینالملل دریافت میکنن. هزینه اونها برای رشتههای پزشکی و پیراپزشکی میتونه به ترمی 25 میلیون تومان هم برسه.
نسبت به پردیسها هزینه کمتری دریافت میکنه اما باز هزینهاش از سراسری شبانه بیشتره. با توجه به رشته و… میتونه از ترمی 4 الی 5 میلیون تومان شروع بشه تا ترمی 15 الی 17 میلیون تومان.
دانشگاههای غیر انتفاعی هم برای پذیرش دانشجو هزینه دریافت میکنن. هزینشون هم از 1 میلیون و 680 هزار تومان شروع میشه تا حدود 2 میلیون و 800 هزار تومان میرسه.
هزینه دانشگاه پیام نور هم تو حدود دانشگاه غیر انتفاعیه.
محرومیت های بعد انتخاب رشته به چه صورت هستن؟
انصراف بعد از انتخاب رشته و اعلام قبولی در دانشگاه شرایط سفت و سختی داره و میتونه خیلی مشکلساز باشه. مطابق با شرایط ثبت نام کنکور سراسری دانشجویانی که تا 20 اسفند انصراف از دانشگاه رو اعلام کنن میتونن در آزمون کنکور سراسری شرکت کنند.
- جریمه انصراف از دانشگاه شبانه و پیام نور 1.5 برابر شهریه و جریمه انصراف از دانشگاه غیر انتفاعی به اندازه شهریه ثابت یک ترم و 7 واحد درسی اضافهتر محاسبه میشه.
- در خصوص دانشگاه آزاد هم جریمه برابر تعداد نصف شهریه ثابته. درخصوص دانشگاههای پردیس هم جریمه برابر با شهریه ثابت ترمهای باقی ماندست که مبلغ خیلی زیادیه.
- دانشجوی روزانه از شرکت در کنکور سراسری محرومه و اگه با وجود محرومیت باز هم بخواد در کنکور شرکت کنه در صورت اثبات تخلف از قبولی و ادامه تحصیلش جلوگیری میشه. داوطلبی که توی دوره روزانه قبول شده هم دارای محرومیته و باید با کلی دردسر این محرومیت رو رفع کنه.
به همین خاطره که باید خیلی توی انتخاب رشته دقت کنی تا دیگه اینجوری دردسر نکشی.
انتخاب رشته کنکور فقط پشت هم چیدن قطاری رشته محلها نیست! انتخاب رشتهی حرفهای نیاز به دانش و تجربه داره. اگه گیج شدی، اصلا نگران نباش! ما کنارتیم و می تونیم تا رسیدن به هدفت کمکت کنیم. فقط کافیه با ما تماس بگیری…
خدماتی که ما درخصوص انتخاب رشته ارائه میدیم شامل انتخاب رشته حضوری، انتخاب رشته تلفنی، انتخاب رشته سراسری، آزاد، با کنکور و بدون کنکور، غیرانتفاعی، پیام نور، علمی کاربردی و… هستن. ما در این خصوص با کولهباری از تجربه بهت کمک میکنیم تا دچار اشتباهی نشی و به هدفت برسی.
برای دریافت مشاوره، تخمین رتبه و انتخاب رشته، اطلاعات زیر را پر کنید تا مشاوران در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
"*" زمینه های مورد نیاز را نشان می دهد
1) آیا با رتبهای که آوردی رشته یا دانشگاهی که میخوای قبول میشی؟
برای اینکه ببینی که آیا با رتبهای که آوردی دانشگاه و رشتهای که میخوای قبول میشی یا نه میتونی از روش تخمین انتخاب رشته استفاده کنی. برای اینکار میتونی از ما کمک بگیری. ما بهت میکنیم تا رتبهات رو تخمین بزنی و متناسب با رتبهای که میاری بسنجیم آیا رشته یا دانشگاهی که میخوای قبول میشی یا نه و اگه نمیشی امکان قبولی تو چه رشتهها و چه دانشگاههایی رو داری.
2) با رتبه ای که آوردی چه رشتهها یا دانشگاههایی قبول میشی؟
برای اینکه بفهمی با رتبهای که آوردی چه رشتهها یا دانشگاههایی قبول میشی میتونی از نرم افزار انتخاب رشته استفاده کنی. این نرمافزارها اغلب خودشون رشتههایی که میتونی قبول بشی رو به سه دسته خوشبینانه، منطقی و بدبینانه هم تقسیم میکنن. اگرچه این موضوع کار انتخاب رشته کنکور 1401 رو کمی برات آسونتر میکنه، ولی خب قطعی نیست چون شرایط هر سال نسبت به سالهای قبل متفاوته.
همچنین راهنماییهای مشاور باتجربه هم خیلی مسیر رو برات سادهتر از قبل میکنه. اگه گیج شدی اصلاً نگران نباش. ما این جاییم تا با هم کمک کنیم بهترین مسیر رو انتخاب کنی.
3) از نظر اعتبار مدرک و هزینه کدوم دانشگاه رو انتخاب کنی که بهتر باشه؟
1) سراسری روزانه
2) سراسری شبانه
3) پردیس خودگردان و مازاد ظرفیت
4) دانشگاه آزاد
5) غیر انتفاعی
6) پیام نور
از نظر هزینه هم تو مقاله صحبت کردیم که پیشنهاد میکنیم حتماً بهمون سر بزنی.
سلام
با رتبه 4000 تجربی بهترین رشته ای که می تونم انتخاب کنم چیه؟ فقط تهران می خوام.
سلام امیدوارم حالتون خوب باشه
بستگی داره چه منطقه ای باشین
اگر منطقه 1 باشین خب رشته های پزشکی دندان و دارو که قبولیشون خیلی کمه
رشته هایی مثل فیزیوتراپی ،رادیولوژی،بینایی سنجی،شنوایی سنجی،پرستاری،هوشبری،اطاق عمل و سایر رشته های مشابه احتمال قبولی خیلی زیاده
با رتبه حدود 12000 کشوری منطقه 1 رشته ریاضی مهندسی برق کجاها میارم
سلام
اکثر شهرستان ها بجز تهران و کلان شهرها رو میارین
با رتبه 5900 تجربی سهمیه منطقه 1، معدل 19 بهترین رشته ای که قبول میشم توی شهر تهران چیه؟
سلام پرستاری احتمال خیلی زیاد
سلام با تراز ۸۲۰۰ و سهمیه ۵ درصدی و منطقه ۳ امکان قبولی ئر رشته های پزشکی در دانشگاه آزاد یا پردیس خود گردان هست؟
سلام منظورتون تراز کنکورتون هست؟اگر منظورتون همینه احتمال قبولی هست ولی احتمال قبولی حدود 70 درصد هست
یعنی هر چه شهر کوچیکتر باشه احتمال قبولی بالاتره
سلام، حداقل چه رتبه ای باید بیارم تا امید داشته باشم در تهران پزشکی قبول شوم؟
سلام وقتتون بخیر
اگر سراسری میخواین زیر 1000
و دانشگاه آزاد زیر 3000 باشین
این برای منطقه 1 و 2 می باشد
سلام با معدل سال دهم انسانی ۱۶.۳۰ یازدهم17.50دوازدهم 19.80میشه پذیرش دانشگاه علوم قضایی شد؟
و شرط معدل کل ۱۷ حداقل معدل هست و هر چه معدل کل بالاتر باشه شانس پذیرش بیشتره یا فقط باید بالای ۱۷ باشیم؟
پاسخ
سلام وقت بخیر این معدل شرط لازم هست نه کافی
باید رد کنکور رتبه عالی هم بیارین که بتونین برین
سلام فقط باید بالای 17 باشیم تا بریم مراحل بعد
یعنی اگه هر چی معدل کل بالاتر باشه تو فرایند پذیرش بیشتر تاثیر داره. یا فقط باید بالای 17 باشیم؟ تا بعد رتبه کنکور . مصاحبه و …
چرا تاثیر داره ولی رتبه هم خیلی خیلی مهمتره
سلام . اگه ۲ نفر با رتبه عالی باشن اونی که معدل کلش بالاتر باشه تو اولویته؟
سلام بله
سلام . بسیجی فعال چقدر در پذیرش دانشگاه علوم قضایی تاثیر داره؟
سلام تو مصاحبه فقط تاثیر داره